Peuterspeelzaal 't Kwetternest

Peuters kunnen naar de speelzaal komen vanaf 2 jaar  en 3 maanden. 

De peuters komen 2x per week in een vaste groep, dus met dezelfde kinderen en dezelfde leidsters. Op woensdagmorgen kunnen peuters vanaf drie jaar een extra ochtend komen.

In deze groep is het aanbieden van activiteiten en speelmateriaal gericht op de oudere peuter. De activiteiten zijn intensiever en moeilijker. Er wordt meer van de peuter verwacht. Het is een voorbereiding op de basisschool.

Voor kinderen met een taalachterstand bieden wij de mogelijkheid om 2 dagdelen extra te komen (VVE). Dit in overleg met de ouders, pedagogisch begeleidster en het OKZ.

Wij werken met de VVE methode “startblokken”.

 

De peuter krijgt bij ons uitstekende mogelijkheden om vrij en onbevangen te spelen en zijn eigen identiteit optimaal te ontplooien:

In een geschikte spelomgeving

Wij hebben de beschikking over een ruimte met materialen die alle ontwikkelingsgebieden van de peuters kunnen stimuleren en ontwikkelen. Binnen hebben we een zandbak en een glijbaan maar er zijn ook rustige hoeken zoals de huishoek en de leeshoek. Verder is er een bouwhoek en zijn er tafels waar puzzels en teken- en knutselmaterialen op liggen. Voor buiten hebben we (samen met KSE) een fijne speelruimte met voldoende mogelijkheden om de grove motoriek te stimuleren.

Onder verantwoorde leiding

Iedere groep peuters heeft 2 leidsters bij een maximale bezetting van 16 kinderen, VVE groepen hebben 3 leidsters bij 16 peuters. De leidsters streven naar een positieve en stimulerende spelsfeer waarin een peuter zich veilig voelt en zich daardoor optimaal kan ontwikkelen. Tevens wordt elk kind systematisch en methodisch in zijn/haar ontwikkeling gevolgd om eventuele problemen tijdig te signaleren en om vorm te geven aan de doorgaande ontwikkelingslijn met de basisschool.

Met op zijn leeftijd afgestemd speelmateriaal.

Wij zoeken met zorg voor de peuterleeftijd geschikte speelmaterialen uit en vullen dit regelmatig aan.

Met leeftijdgenootjes

Het is van groot belang voor de sociale en emotionele ontwikkeling van de peuter, dat hij/zij in contact komt met leeftijdgenootjes. Peuters kunnen naar elkaar kijken en luisteren, naast elkaar of met elkaar spelen en leren onderhandelen.

 

De dagdelen hebben een vaste indeling. Deze is ook voor de kinderen duidelijk herkenbaar door de dagritmekaarten.

We werken in voor peuters herkenbare thema’s zoals bv. de boerderij, de ijssalon, feest. De jaargetijden, kerst en sinterklaas worden natuurlijk ook niet vergeten. Waar wij mee bezig zijn kunt u lezen in het Dassenbur(i)cht.

 

Verdere informatie kunt u vinden op www.peuterspeelzalennuenen.nl